Geometrische strakheid

De orthodoxe stroming van het naoorlogse modernisme sluit aan bij het functionalisme zoals voorgeschreven tijdens het interbellum. Ze hanteert een soberheid zonder toegevingen en werkt met streng rechtlijnige volumes en uitgezuiverde vormen.
De architecten ontwikkelen en verrijken de vooroorlogse ideeën. Zonder enige vorm van bekleding wordt de structuur van het gebouw volledig zichtbaar van buitenaf. Beglaasde vlakken spelen een steeds belangrijker rol. Het “plan libre” wordt aangepast: de ruimten worden vloeibaarder en de niveaus verschuiven ten opzichte van elkaar om het reliëf van het terrein te volgen.


De privéwoning van Claude Laurens oogt heel levendig aan de tuinzijde : de zuidwestelijke gevel, met zijn inspringende terrassen, heeft een opmerkelijke zonnewering met draaibare lamellen van geanodiseerd aluminium.

Indien boven op de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Stokkel geen kruis stond, dan zou men denken dat dit een sporthal was. Het oorspronkelijke ontwerp, met zijn explicietere mystieke verwijzingen zoals een piramidedak, kon niet worden uitgevoerd als gevolg van een berekeningsfout.