Prefabricage
Prefabricage is een van de sleutelbegrippen van de moderne architectuur. Vergeleken met de artisanale constructiewijze maakt deze techniek enorme besparingen mogelijk: elementen die aan de lopende band worden gemaakt, in recordtempo op de bouwplaats in elkaar worden gezet en die een minimale afwerking vereisen. Zo worden in een oogwenk klaslokalen, bungalows en kapellen gebouwd. Maar prefabricage wordt ook gebruikt voor luxegebouwen gemaakt van modules die van een kalligrafische precisie getuigen.
Aan het begin van de jaren 1960 kiezen talrijke scholen voor gebouwen van het Chaville-type. Ze zijn volledig geprefabriceerd en bestaan uit een lichtstalen geraamte bekleed met gordijngevels van aluminium en geëmailleerd glas.
Dankzij zijn lichte en gestandaardiseerde constructiewijze is de bungalow goedkoop. Hij ontstaat in de Verenigde Staten en steekt in de jaren 1950 de Atlantische Oceaan over. Hij slaagt er niet in onze traditionele bouwwerken met verdiepingen te vervangen.
De eerste plastic gevel van België, die van de zetel van de christendemocratische partij, gebruikte geprefabriceerde elementen van polyester gewapend met glasvezel. Hun vorm herinnert aan de televisietoestellen uit die tijd.