Prefabricage

Prefabricage is een van de sleutelbegrippen van de moderne architectuur. Vergeleken met de artisanale constructiewijze maakt deze techniek enorme besparingen mogelijk: elementen die aan de lopende band worden gemaakt, in recordtempo op de bouwplaats in elkaar worden gezet en die een minimale afwerking vereisen. Zo worden in een oogwenk klaslokalen, bungalows en kapellen gebouwd. Maar prefabricage wordt ook gebruikt voor luxegebouwen gemaakt van modules die van een kalligrafische precisie getuigen.

De Verregatschool is een van de eerste scholen in Brussel die het systeem van geprefabriceerde klaslokalen toepast. De klassen zijn inspringend tegen elkaar geplaatst en bestaan uit een reeks betonnen portieken tussen bakstenen zijmuren waarop een schuin dak rust.

Dankzij zijn lichte en gestandaardiseerde constructiewijze is de bungalow goedkoop. Hij ontstaat in de Verenigde Staten en steekt in de jaren 1950 de Atlantische Oceaan over. Hij slaagt er niet in onze traditionele bouwwerken met verdiepingen te vervangen.

Deze kapel, die oorspronkelijk slechts tijdelijk zou zijn, werd volledig geprefabriceerd in de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene en werd in een tijdspanne van vier maanden gemonteerd.

De eerste plastic gevel van België, die van de zetel van de christendemocratische partij, gebruikte geprefabriceerde elementen van polyester gewapend met glasvezel. Hun vorm herinnert aan de televisietoestellen uit die tijd.