Weg met de muren!

Dankzij het beton zijn muren nog slechts nodig waar een scherm moet worden opgetrokken. In de huizen scheidt niets meer de eetplaats van het salon of de trapzaal. Volgens dezelfde logica doen de grote glazen vlakken de grens tussen binnen en buiten verdwijnen.

Zodra de belemmering van de muren is opgeheven, kunnen de architecten meer aandacht schenken aan de relatie tussen het gebouw en zijn natuurlijke context. Waar de grootte van het terrein het toelaat, kunnen de bouwwerken zich vrij ontplooien naargelang hun ligging en orientatie.


De living van deze villa geeft uit op een boomrijk landschap. De ruimte wordt enkel afgebakend door een betonplaat die zowel plafond als dak is. De leisteenbetegeling loopt door in de tuin, terwijl de schoorsteen in breuksteen letterlijk het dak doorboort.

De plattegrond in boemerangvorm van deze villa is ingegeven door de aanwezigheid van drie grote bomen waartussen het ontwerp werd uitgetekend. De noordgevel oogt als een sobere vestingmuur, maar aan de zuidkant kijkt het huis op de tuin uit. De enige helling van het dak dient om het licht beter op te vangen.

Deze villa is tussen al bestaande jonge bomen gebouwd, alsof hij zich discreet in het bos wou inpassen. De living en de kamer van de ouders liggen pal op het zuiden, terwijl de ontbijthoek op het oosten ligt, om van de eerste ochtendlijke zonnestralen te kunnen genieten.