Steden in de stad

Veel van de talrijke projecten die in Brussel het daglicht zagen, werden ontworpen als echte multifunctionele centra, als samenhangende, zelfs autarkische gehelen, als “steden in de stad”.

Het Internationaal Rogiercentrum, dat in 2001 werd gesloopt, omvatte een indrukwekkend aantal functies: appartementen, kantoren, toneelzaal, tentoonstellingszalen, winkelgalerijen, bank, polikliniek, parkeerruimtes, autobusstation, garage en panoramisch restaurant.

De Modelwijk, die aan de vooravond van Expo 58 op de Heizelvlakte in de steigers werd gezet, moest de bezoekers een duidelijk beeld geven van de moderne opvattingen inzake sociale huisvesting (La Maison, nr. 8, 1960).Dit duizelingwekkende geheel fascineert vandaag de dag nog door zijn desolate uitzicht en zijn monumentale gebouwen die beton, aluminium en witte sandwichpanelen eindeloos herhalen.We beseffen het nog nauwelijks, maar de Modelwijk beoogde de verheffing van de menselijke waardigheid en de harmonieuze integratie van het individu in de gemeenschap. Toegegeven, het complex werd nooit voltooid: de oorspronkelijke bedoeling was van de Modelwijk een bijna zelfbedruipend geheel te maken, met culturele, sociale, commerciële en medische centra, een kerk, scholen, een gymnastiekzaal en sportterreinen.